ΣΥΚΗ

Ακολουθώντας το δρόμο για το νοτιοανατολικό Πήλιο και σε απόσταση 38 χλ. Από το Βόλο, ο επισκέπτης συναντά ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό, την Συκή χωριό που αγναντεύει γη και θάλασσα παρθενική και σε παρασύρει σε ένα ταξίδι στο χώρο όπου ο χρόνος έχει πάψει να κυλάει.

Την είσοδο του στολίζει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα είναι μαγευτική, καθώς μπροστά απλώνεται η Σκιάθος, η Σκόπελος, η Αλόννησος και τα ερημονήσια του γαλανού Αιγαίου.

Το σημερινό χωριό άρχισε να κτίζεται στο τέλος του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα. Στο διάβα της ιστορίας του κουρσεύτηκε από πειρατές και Τούρκους., ερημώθηκε, όμως το πείσμα των Συκιωτών το ξαναρίζωσαν και το κράτησαν ζωντανό. Άνθρωποι, άλλης πάστας, οι ντόπιοι, αυθεντικοί με καθάριο βλέμμα και φυσική αρχοντιά που εκδηλώνεται με απλόχερη και ζεστή φιλοξενία.

Σημείο αναφοράς της Συκής αποτελεί ο πολιούχος ναός του Αγίου Γεωργίου που οικοδομήθηκε το 1939-40 στην ίδια θέση με τους παλιότερους ναούς του χωριού (1777 ο πρώτος ναός), ο οποίος είναι και το κέντρο των θρησκευτικών και εθιμικών εκδηλώσεων, καθώς και το ιστορικό μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένο στα 1795, το οποίο κατοικείται από μια γυναικεία αδελφότητα μοναχών και πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί αφετηρία και αφορμή για το τριήμερο λαϊκό πανηγύρι, που γίνεται στην πλατεία της Συκής.

Η διαδρομή μέσα από πλούσια βλάστηση και εναλλαγές χρωμάτων οδηγεί τον επισκέπτη στις πεντακάθαρες παραλίες της Συκής: το ποτόκι και την Πανταζή άμμο, (διαδρομές των 3 χλ περίπου).

Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κυρίως αγροτικές με κύρια καλλιέργεια την ελιά, την συκιά και το αμπέλι, ενώ μεγάλος αριθμός κατοίκων ασχολείται με την εξόρυξη σχιστόλιθων στα λατομεία της Συκής. Επίσης μοιράζουν το χρόνο τους στην θάλασσα και το κυνήγι.

Ο κάματος αυτού του χωριού και το "ξαπόσταμα" του επισκέπτη καταλήγουν στο ίδιο μέρος κάτω από τον γέρο πλάτανο στο καφενείο της πλατείας, για μια δέηση με τσίπουρο στη μέρα που έφυγε και σε αυτή με το καλό θα έρθει.Αρχική
Πληροφορίες
Φώτο - Βίντεο